Sokféle angol-magyar szótár létezik a piacon – és itt most a hagyományos, papíralapú szótárakra gondolok -, amelyekből most az egyik nagyon praktikus, felhasználóbarát angol szótárat szeretném röviden bemutatni.

A legjobb angol-magyar szótár nyelvtanulóknak: Oxford angol-magyar szótár nyelvtanulóknak

Az Oxford angol-magyar szótár nyelvtanulóknak szótár, mint ahogy a neve is mutatja nyelvtanulóknak készült (kb. középhaladó szintig). Én leginkább azért szerettem meg korábban ezt a szótárt, mert méretéhez viszonyítva szuper tudásanyagot tartalmaz, jól áttekinthető a felépítése és alap- ill. középszinten kiválóan használható.

Oxford angol-magyar szótár előnyei

  1. A több mint 31.000 címszó és kifejezés mellett ez az angol-magyar szótár több mint 22.000 példát és szövegrészletet is tartalmaz. Miért jó ez? Ha csak jelentések lennének megadva (glosszárium, szógyűjtemény), akkor nem tudnánk eldönteni, hogy az adott szót milyen szövegkörnyezetben (kontextusban) használjuk. Ez nemcsak kezdő, de haladó nyelvtanulóknak is sokszor gondot jelent. A angol nyelvű példák és szövegrészletek az élő angol nyelv segítségével szemléltetik, hogyan használjunk helyesen egy-egy szót.
  2. A szótárban a fonetikus átírás is szerepel, ami nyilván csak azoknak előny, akik ismerik az angol fonetikus jeleket.
  3. A szótár állandósult szókapcsolatokat is megad, azaz olyan kifejezéseket, amelyek szorosan összetartoznak és együtt hordoznak valamilyen jelentést (pl. phrasal verbs / több szavas igék, idioms  / kifejezések). Ezekkel a legtöbb nyelvtanulónak meggyűlik a baja, amikor nem tudva arról, hogy állandósult szókapcsolatról van szó, szavanként próbálja lefordítani őket.
  4. A szótár több illusztrált oldalt is tartalmaz, ahol kiegészítő anyagokat (levélírás, igealakok, esszéírás, nyelvtani összefoglalók stb.), párbeszédeket (telefonálás, vásárlás, étteremben stb.) találunk. Ezek nagyon szemléletesek és hasznosak, valóban segítik az angol nyelv elsajátítását.
Legjobb angol-magyar szótár nyelvtanulóknak

Oxford angol-magyar szótár – Kiegészítő anyag illusztrációval

Oxford angol-magyar szótár hátrányai

  1. Használat közben a szótár egyetlen hátrányát fedeztem fel: Az angol nyelvű példáknak csak egy részét fordították le magyarra, ami a kezdő angol nyelvtanulóknak hátrány jelenthet. Valószínűleg a szótár méretére való tekintettel ezzel próbáltak egy kicsit spórolni.

Ez az angol-magyar szótár az angol tanulószótárak kategóriában megbízhatónak és kifogástalannal tekinthető. Ez a szótár sem tartalmaz “minden szót”, de ez minden szótárra igaz, még az óriási méretűekre is.

Az Oxford angol-magyar szótár nyelvtanulóknak tökéletes választás, angol fordítás végzésére nyilván nagyon kevés és egyáltalán nem alkalmas (kivéve a nyelvtanulás céljából írt egyszerű baráti levelek ill. hivatalos levelek).

A sokszor hiányos vagy rengeteg hibát tartalmazó online és más (elavult) papíralapú szótárral szemben ez a papíralapú szótár megbízhatóan használható, hiszen hozzáértők (lexikográfusok = szótárkészítéssel foglalkozó szakemberek) gondos kutatómunkával állították össze és az aktuális szókincset tartalmazza.

 

Dr. Vargáné Nagy Szilvia

irodavezető, szakfordító

Telefon: + 36 20 594 8887

E-mail: iroda@forditaspontosan.hu

Fordítás Pontosan – A szakfordító fordítóiroda