Sokféle német-magyar szótár létezik a piacon – és itt most a hagyományos, papíralapú szótárakra gondolok -, amelyekből most az egyik nagyon praktikus, felhasználóbarát német szótárat szeretném röviden bemutatni.

A legjobb német-magyar szótár nyelvtanulóknak: Német-magyar suliszótár

A Német-magyar suliszótár (Hollós Zita), mint ahogy a neve is mutatja kezdő nyelvtanulóknak készült (teljesen kezdő szinttől alapfokig). Én leginkább azért szerettem meg korábban ezt a szótárt, mert méretéhez viszonyítva szuper tudásanyagot tartalmaz, a felépítése jól áttekinthető, kiválóan használható alapfokon.

A szótár abból a szempontból is nagyon különleges, hogy “olvasmányos”, azaz akár olvasgathatjuk is. Mint ahogy a szerző ígéri, valóban eltér a megszokott szótáraktól és valóban hozzájárul a szórakoztató és eredményesebb nyelvtanuláshoz.

A Suliszótár legfőbb célja, hogy a nyelvtanuló elsajátítsa a német szavak főbb jelentéseit és a hozzá kapcsolódó legfontosabb szókapcsolatokat.

Német-magyar suliszótár előnyei

 1. A több mint 2.600 címszó mellett ez a német-magyar szótár rengeteg példát és szövegrészletet is tartalmaz. Miért jó ez? Ha csak jelentések lennének megadva (glosszárium, szógyűjtemény), akkor nem tudnánk eldönteni, hogy az adott szót milyen szövegkörnyezetben (kontextusban) használjuk. Ez nemcsak kezdő, de haladó nyelvtanulóknak is sokszor gondot jelent. A német nyelvű példák és szövegrészletek az élő német nyelv segítségével szemléltetik, hogyan használjunk helyesen egy-egy szót.
 2. A Suliszótár kifejezetten felhasználóbarát: A szótárban számtalan kiemelés és szimbólum gyorsítja a keresett információ megtalálását: a címszavak zölden vannak kiemelve, a nyelvtanulók számára oly fontos szókapcsolatok “bombával”, a gyakran előforduló hibaforrásokat aláhúzással jelöli a szerző, a nyelvtani tudnivalókat pedig kapcsos zárójellel. A szimbólumok jelentését a szótár elején listába szedve találjuk.
  Legjobb német-magyar szótár nyelvtanulóknak

  Szótárcikk Hollós Zita Német-magyar suliszótárából

   

 3. A Suliszótár állandósult szókapcsolatokat is megad, azaz olyan kifejezéseket, amelyek szorosan összetartoznak és együtt hordoznak valamilyen jelentést. Ezekkel a legtöbb nyelvtanulónak meggyűlik a baja, amikor nem tudva arról, hogy állandósult szókapcsolatról van szó, szavanként próbálja lefordítani őket.
 4. A szótár elején nagyon hasznos útmutatót találunk a szótár használatához. Ezt mindenképp érdemes átolvasni.

Német-magyar suliszótár hátrányai

 1. Ilyen nem nagyon találtam. Tulajdonképpen ami ennek a szótárnak a hátránya, az az előnye is egyben: A szótár csupán 2600 címszót (lemmát) tartalmaz, míg egy kéziszótár kb. 30.000-et. Ez lehet, hogy kevésnek tűnik, ugyanakkor a kezdők valóban a számukra legfontosabb szókinccsel találkoznak. A szócikkek részletessége pedig valóban segíti a német nyelv elsajátítását.

Ez német-magyar szótár a német tanulószótárak kategóriában megbízhatónak és kifogástalannal tekinthető. Ez a szótár sem tartalmaz “minden szót”, de ez minden szótárra igaz, még az óriási méretűekre is.

A Német-magyar suliszótár tökéletes választás nyelvtanulóknak, német fordítás végzésére nyilván nagyon kevés és egyáltalán nem alkalmas.

A sokszor hiányos vagy rengeteg hibát tartalmazó online és más (elavult) papíralapú szótárral szemben ez a papíralapú szótár megbízhatóan használható, hiszen hozzáértő lexikográfus (lexikográfusok = szótárkészítéssel foglalkozó szakemberek) állította össze gondos kutatómunkával és az aktuális szókincset tartalmazza.

 

Dr. Vargáné Nagy Szilvia

irodavezető, szakfordító

Telefon: + 36 20 594 8887

E-mail: iroda@forditaspontosan.hu

Fordítás Pontosan – A szakfordító fordítóiroda