Sokan kérdezik, hogy mi a különbség a szakfordítás és a hivatalos fordítás között. A kérdés természetesen jogos, hiszen minden fordítást rendelő szeretné tudni, hogy mit vásárol ill. melyiket érdemes választania.

Szakfordítás: Mit jelent a szakfordítás?

A szakfordítás alatt olyan fordítást értünk, amelyet hozzáértő szakfordító készített el. A köznyelvben inkább fordításnak nevezik a szakfordítást. Fontos viszont tudni, hogy a kettő között – profi fordítást (szakfordítást) feltételezve, nincs különbség. Se minőségben, se árban, hiszen a kettő egy is ugyanaz a szolgáltatás.

Mit jelent a hivatalos fordítás?

A hivatalos fordítás tanúsított szakfordítást (fordítást) jelent. A hivatalos fordítást nevezik még záradékolt fordításnak is.

Szakfordítás vs. hivatalos fordítás – Mi a különbség?

A szakfordítás “sima fordítást” jelent, amelyet nem látunk el záradékkal. Az elkészült szakfordításokat e-mailben küldjük meg.

A hivatalos fordítás abban különbözik a szakfordítástól, hogy záradékkal is ellátjuk. Ez azt jelenti, hogy a fordítandó dokumentumot, a fordítást és a záradékot kinyomtatjuk, majd összefűzzük. A hivatalos fordításon bélyegző, aláírás és más formai elemek is találhatóak, amelyek alapján a fordítást hivatalosnak nevezhetjük.

Fontos tudni, hogy a hivatalos fordítás eredeti példányban érvényes, azaz nem fénymásolható és nem szkennelhető. Ezért a hivatalos fordítást postán is megküldjük. Magát a fordítást természetesen minden ügyfelünk e-mailben is megkapja.

Szakfordítás vs. hivatalos fordítás – Melyikre van szüksége?

Hivatalos fordításra általában akkor van szüksége, ha a fordítást hivatalos eljárásban szeretné felhasználni. Hivatalos fordításra elsősorban okiratok, bizonyítványok, cégkivonat és más céges dokumentumok fordítása kapcsán lehet szüksége.

Ha nem tudja eldönteni, hogy szakfordításra vagy hivatalos fordításra van szüksége, szívesen segítünk.

 

Dr. Vargáné Nagy Szilvia

irodavezető, szakfordító

Telefon: + 36 20 594 8887

E-mail: iroda@forditaspontosan.hu

Fordítás Pontosan – A szakfordító fordítóiroda